Kategóriák
Egyéb kategória

Publikus IP cím kamerához és más hálózati eszközökhöz

Kamera távoli eléréséhez az esetek nagy részében nincs szükségünk publikus IP cím segítségére. Mégis előfordulhat, hogy közvetlenül el kell érnünk az eszközünket és ilyenkor nincs más megoldás.

P2P kamera elérés

Peer to peer kamera elérés esetében nem közvetlenül a kamerához csatlakozunk, hanem egy közbülső szerver segítségével érjük el a felvételeinket és az eszközöket.

P2P kamera elérés
P2P kamera elérés

A megoldáshoz tartozó infrastruktúrát legtöbb esetben a gyártó biztosítja, így a felhasználóknak már nem kell semmi miatt aggódni. Némi konfiguráció után minden működik varázsütésre.

De mi történik ha közvetlen elérésre van szükségünk például a kamera webes konfigurációs felületének eléréséhez vagy esetleg a kamera felvétel videó stream-jének eléréséhez?

Mi az a publikus IP cím?

Publikus IP cím
Publikus IP cím

Eszközeinket nem csak a P2P szervereken segítségével, hanem közvetlenül az interneten keresztül is elérhetjük a megfelelő beálltásokkal. Ehhez tudnunk kell az otthoni hálózatunk publikus IP címét, tehát azt, hogy a világ kivülről milyen címen lát. Minden hálózati eszköznek létezik belső IP címe is amely csak a helyi hálózaton azaz LAN-on elérhető.

Mi a publikus IP címem?

Ennek kiderítésére több módszer is létezik.

Első és legegyszerűbb a whatismyip.com-hoz hasonló oldalak, amelyek elárulják nekünk.

A router webes admin felületére belépve is meg tudjuk nézni, hogy milyen címet kaptunk. Ez minden router típusnál másként lehetséges.

Router publikus IP cím
Router nyilvános IP cím

Előfordulhat, hogy a két cím nem egyezik. Ilyenkor sajnos bajba kerülünk, mert nem fogjuk tudni elérni a kameránkat. De mit lehet tenni?

Nincs nyilvános IP címem, avagy NAT-olt hálózaton vagyok

A szolgáltatók NAT-olt hálózat mögé tehetik a felhasználókat. Ez az úgynevezett Carrier-grade NAT, azaz szolgáltató szintű NAT. Ennek biztos jele, ha a router és a böngésző más más IP címet mutat. Az is gyanús lehet, ha a címünk 100-assal kezdődik, hiszen a NAT-olt címek sokszor 100.x.x.x formátumúak.

A NAT megértése nem férne a cikk kereteibe, de legyen elég annyi, hogy azért van rá szükség, mert a világ kezd kifogyni az IPv4 címekből, így az internet szolgáltatóknak trükközniük kell kicsit.

A megoldás

A megoldás végtelenül egyszerű. Jelezzük a szolgáltatónak, hogy publikus IP címre van szükségünk. Sajnos a NAT-olással sokszor nincsenek tisztában az ügyfélszolgálaton, de ha elég kitartóak vagyunk előbb utóbb sikerül olyan emberrel beszélni aki érti a problémánkat.

Publikus IP cím mobil internettel és hálózatokon

Sajnos a helyzet nem jó ezen a téren. Jelenleg egyetlen nagy hazai mobil szolgáltatóról sem tudunk, aki nyilvános IP címet adna a mobil internet csomagjához és bizony kérni sem lehet. Ez esetben a megoldást olyan speciális szolgáltatók jelentik, akik kifejezetten ilyen eszközökbe kínálnak SIM kártyát mint például az ephone mobilinternet szolgáltatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük